Coğrafi İşaretler Mentörlük Programı Kızılcahamam’da Düzenlendi
Ankara Valiliği ile Ankara Kalkınma Ajansı iş birliğinde yürütülen Coğrafi İşaretler Mentörlük Programı’nın dördüncüsü Kızılcahamam’da yapıldı. Kızılcahamam, Çamlıdere, Kahramankazan ilçelerinden üreticiler ve girişimciler ile kamu kurumları temsilcileri 29 ve 30 Nisan 2025 tarihlerinde Kızılcahamam Belediyesi Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.
Katılımcılara coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik ve kültürel önemi hakkında bilgi verildi. İki gün süren programda, coğrafi işaret tescil süreçleri, markalaşma adımları ve yerel ürünlerin katma değer kazanmasına yönelik stratejiler ele alındı. Program, Ankara’nın yerel değerlerini korumayı ve üreticilere katma değer oluşturacak fırsatlar sunmayı hedefliyor.
Geçmişten Geleceğe İşaret
Belirli bir yöre, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş, o yerin doğal, beşerî ve kültürel özelliklerinden kaynaklanan ürünlerin adlarını koruma altına alan bir işaret olarak tanımlanan coğrafi işaret ekonomik kalkınmaya olan katkısı ile son yıllarda büyük ilgi görüyor. Coğrafi işaretin; ürünün kalitesi, ünü veya diğer özelliklerinin coğrafi kaynağıyla olan bağını gösterdiğine dikkat çekilerek kültürel mirasın aktarımındaki rolüne vurgu yapılıyor. Ankara’nın 41 coğrafi işaretli ürünü bulunduğu bildirilirken bu sayının artması, katma değerli ürünler üretilmesi ve kültürel mirasın korunması için çalışmalar devam edecek.