Ankara Kalkınma Ajansı'ndan İpekyolu turizmine katkı
Tarihi İpekyolu güzergâhlarından olan "Ayaş – Sapanca Turizm Koridoru", 8-9 Aralık 2011 tarihlerinde Abant'ta yapılan "Yeni Fikirler, Turizmde Yeni Fırsatlar Çalıştayı"nda masaya yatırıldı. Ayaş- Sapanca hattı üzerinde bulunan 9 ilçede turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin hedeflendiği çalıştaya çok sayıda yerel aktörün yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de katıldı.
Adapazarı, Bolu ve Ankara illeri ile Sapanca, Geyve, Taraklı, Göynük, Mudurnu, Nallıhan, Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerini kapsayan tarihi İpekyolu üzerinde bulunan güzergah, Ankara Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğinde yapılan "Yeni Fikirler, Turizmde Yeni Fırsatlar Çalıştayı"nda ele alındı. Abant Taksim Otel'de yapılan çalıştaya Yalova Valisi Esengül Civelek, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan ile güzergah üzerinde bulunan ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları, kamu kurum temsilcileri yanı sıra akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmaları ile başlayan programda ilk olarak söz alan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan çalıştayın önemine vurgu yaptı.
Balcı: Ankara'da turizm seferberliği başlamıştır
Daha sonra konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, çalıştayın önemli çıktıları olacağına inancını dile getirdi. Balcı, İpekyolu üzerinde önemli konaklama alanı olan bu koridorun ve koridor içinde yer alan ilçelerin geliştirilmesi ve canlandırılması için çalıştayın çok önemli olduğunu söyledi. Balcı, "Bilindiği gibi kalkınma ajanslarının asıl görevi bölgelerinin potansiyelini harekete geçirerek, bölgesel farklılıkların azaltılması ve bölgenin kalkınmasıdır. Sayın Valimiz Alâaddin Yüksel'in göreve başlaması ile bir turizm seferberliği başlamış bulunmaktadır ve biz de ajans olarak bu sürece katkı vermeye çalışmaktayız" dedi.
Çalıştaya katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan da yaptığı konuşmada tüm dünyada turizm gelirlerinin artmakta olduğunu vurgulayarak Türkiye'nin de bu noktada mücadele ettiğini ifade etti. Özellikle son yıllarda kalkınma ajansları marifetiyle yürütülen turizm temalı projelerin önemli noktalara geldiğini kaydeden Özaslan şunları vurguladı; "Bu çalıştay ile de İpekyolu koridorunda geniş alanların turizm gelişimine açılması hedeflenmekte ve alternatif turizm türlerinin gelişiminin yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi ile turizm gelişim koridorlarının kendi başına varış noktası oluşturacak şekilde geliştirilmesi amaçlanıyor".
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara turizm koridorları ve Ayaş-Sapanca turizm koridoru tanıtım sunumu gerçekleştirildi.
Ardından koridor bazında grup çalışmaları yapıldı ve elde edilen çıktılar ilçe bazında grup çalışmalarında masaya yatırıldı. Grup çalışmalarında ortaya çıkan görüş ve fikirler değerlendirme bölümünde tartışmaya açılarak eylem planına dönüşecek başlıklar belirlendi. Çalıştay yapılan genel değerlendirme ile sona erdi.
"Türkiye Turizm Stratejisi 2023"
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Türkiye Turizm Stratejisi 2023" ve "Eylem Planı 2007-2013" de yer alan; "Belli bir güzergahın doğal ve kültürel dokusunun yenilenerek belli temalara dayalı olarak turizm amacıyla geliştirilmesi" stratejisi doğrultusunda belirlenen tematik turizm gelişim koridorlarından olan İpekyolu güzergahının "doğa turizmi – eko turizm" ağırlıklı olarak geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca bölgede diğer turizm türleri ile entegrasyon sağlanarak sivil mimarlık örneği olan yapıların restorasyonunun 'yap işlet devret' veya uzun süreli kiralama yöntemi ile konaklama tesislerine dönüştürülmesi ve yapılacak yeni yatırımlar ile tesis sayısının ve yatak kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Bu çerçevede "Ayaş- Sapanca Turizm Koridoru" üzerinde yer alan kamu kurumları, üniversite, sivil inisiyatif ve yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı çalıştaydan çıkacak sonuçların bölgenin bir turizm koridoru olarak gelişmesini sağlayacak, bölge aktörlerinin görüşleri ile şekillenecek eylem planına dönüşmesi hedefleniyor.