Ankara Kenti Yabancı Öğrencilerle Zenginleşiyor
Ankara Kalkınma Ajansı'nın 2011 Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında desteklediği "Ankara Kenti Yabancı Öğrencilerle Zenginleşiyor" projesinin sonuç toplantısı 29 Mayıs 2012 Salı günü Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM)'nde gerçekleştirildi.
Toplantıya proje yöneticisi ve Türk İstatistik Derneği Başkanı Prof.Dr. Ayşen Apaydın, ATAUM Müdürü Prof.Dr. Çağrı Erhan ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Ankara Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Prof.Dr. Güven Sayılgan, TÖMER Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Mesut Dursun ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Türk İstatistik Derneği'nce yürütülen ve ATAUM'un ortak olarak katkı sağladığı "Ankara Kenti Yabancı Öğrencilerle Zenginleşiyor" projesinde Ankara'nın üniversite öğrenimi alanında uluslararası bir çekim merkezi olmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. Buna yönelik olarak, Ankara'da okuyan yabancı öğrencilerin Ankara ile ilgili algılarını, ihtiyaçlarını ve yaşadıkları sorunları belirlemek üzere çalışmalar yapıldı.
Halen Ankara'daki üniversitelerde geçici süreyle değişim öğrencisi olarak ya da Lisans, Yüksek Lisans, Doktora seviyelerinde çalışmalarını sürdüren 5.000 civarında uluslar arası öğrenciden 600'üne uygulanan yüz yüze anketler sonucunda analizler yapıldı. Buna göre öğrencilerin başlıca sorunları arasında; şehir içi ulaşım, sosyal yaşantı eksikliği, İngilizce bilen kişi sayısının azlığı, staj ve çalışma izinlerinin olmaması ile öğrenci yurtlarının yetersiz olması gibi konular yer alıyor.
Çalışma sonuçlarını açıklayan Türk İstatistik Derneği Başkanı Prof.Dr. Ayşen Apaydın; uluslar arası öğrencilerin Türkiye'ye gelmeden devam etmek istedikleri akademik programlarla ilgili yeterince bilgi alamadıklarını, İngilizce öğrenim göreceğini zannederek Türkiye'de öğrenime başlayan bazı öğrencilerin kayıt oldukları programın Türkçe olduğunu sonradan fark ettiklerini, bu durumun web sitesi ve broşür gibi tanıtım materyalinin yanı sıra iletişim eksikliğinden kaynaklandığını dile getirdi.
Toplantıda konuşan ATAUM Müdürü Prof.Dr. Çağrı Erhan da son yıllarda Türkiye'nin dışa açılmasındaki hızlanmanın dünyanın dört bir yanındaki uluslar arası öğrencilerin Türkiye'de öğrenim görme isteklerini arttırdığını, halihazırda bu güçlü talebe cevap verecek yapıların yeterince oluşturulamadığını açıkladı.
Proje iştirakçisi Avrasya Enderun Vakfı Başkan Yardımcısı Savaş Çelik ise gerekli alt yapıların kurulması, uluslar arası öğrencilerin bilgilendirilmesi ve geldikleri zaman kalacakları yer başta olmak üzere öğrenim ortamlarının iyileştirilmesi halinde Türkiye'ye özellikle Ortadoğu ve Asya ülkelerinden çok yoğun bir talebin oluşacağını anlattı.
Toplantıda konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç.Dr.Asım Balcı da 215 bin üniversite öğrencisi, 13 bin akademisyeni ve 20'ye ulaşan yüksek öğretim kurumuyla Ankara'nın tam bir üniversite ve öğrenci şehri olduğunu dile getirdi. "Ankara Kenti Yabancı Öğrencilerle Zenginleşiyor" projesi kapsamında ortaya konan bu çalışmanın uluslar arası öğrencilerin sorunlarını anlamak ve bu öğrencilerin Ankara'daki öğrenim yaşantılarını iyileştirmek yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti. Balcı, konuşmasına devamla, "tüm dünyada 3,3 milyon öğrencinin yaşadığı ülke sınırları dışında öğrenim görmekte olduğunu, bu sayının ilerleyen yıllarda hızla artmasını beklediğini" açıkladı. "Türkiye'den yurtdışına okumak için her yıl 65 bin üniversite öğrenci giderken, diğer ülkelerden Türkiye'ye gelen uluslar arası öğrenci sayısının 25 binle kısıtlı kaldığını" belirten Balcı, bu sayının Ankara ölçeğinde artması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Son olarak Ankara'daki üniversitelerde okuyan uluslar arası öğrencileri temsilen kürsüye çıkan Senegalli doktora öğrencisi Şeh Tidyan Dyedyo ise Türkçe yaptığı konuşmasında konaklama ve çalışma imkanlarındaki kısıtların uluslar arası öğrencileri Türkiye'de zorlayan konuların en başında geldiğini, ancak Türkiye'de ve Ankara'da yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.