Ankara teknokent şampiyonu
Ankara'yı 5 teknokent ile İstanbul, 4 teknokent ile Kocaeli takip ediyor. Türkiye'de 2001 yılında 4691 sayılı yasayla, teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, ileri teknolojilere uyumunun sağlanması ve sanayinin rekabet gücünün artırılması gibi amaçlarla kurulmaya başlanan teknokentlerin sayısı 45'e ulaştı.
Türkiye'de Ankara, İstanbul ve Kocaeli haricinde, İzmir, Konya, Antalya, Kayseri, Trabzon, Adana, Erzurum, Mersin, Gaziantep, Eskişehir, Bursa, Diyarbakır, Sakarya, Samsun gibi büyükşehirlerde de teknokentler faaliyet gösteriyor. Ayrıca, Isparta, Denizli, Edime, Elazığ, Sivas, Tokat, Bolu, Kütahya, Malatya, Şanlıurfa, Düzce, Çanakkale, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Van ve Çorum da teknokentlerin faaliyet gösterdiği iller arasında bulunuyor.
Bilişim sektörleri önde
Teknokentlerde 2012 yılı Mart ayı rakamlarına göre, bin 859 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların yüzde 57'sini "yazılım ve bilişim" sektörüne ait firmalar oluşturuyor. "Elektronik sanayi" sektörü ise yüzde 8'lik pay ile en çok paya sahip ikinci sektör olurken, bu sektörü yüzde 6'lık pay ile "savunma sanayi" firmaları izliyor. Teknokentlerde faaliyet gösteren "otomotiv" sektörüne ait firmaların payı ise yüzde 1. Bu yılın Mart ayı verilerine göre, teknokentlerde istihdam edilen personel sayısı 16 bin 677ye ulaştı. 2010'da 13 bin 397,2011'de ise 15 bin 822 olan istihdam sayısı, teknokentlerin istihdama başladığı 2003'te 2 bin 453'tü.
İhracat ağı genişliyor
Teknokentlerde bulunan firmalar bugüne kadar toplam 559 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracat yapılan ülkeler arasında, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, İsrail, İngiltere ve Almanya da yer alıyor. Teknokentlere yabancı sermaye de büyük ilgi gösteriyor, bu bölgelerde toplam 71 yabana firma bulunuyor. Bu rakam yabancı yatırımcıların ilk kez teknokentlere giriş yaptığı 2004 yılında 7 iken, 2011 yılında 66'ya yükseldi. Bu firmalarca yapılan yatırım tutan ise 685 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.
Proje ve patent
Teknokentlerde ağırlıklı olarak, yazılım, elektronik ve nanoteknoloji gibi alanlarda yürütülen toplam Ar-Ge projesi sayısı Mart 2012 sonu itibariyle 4 bin 793 oldu. Patent konusunda da çalışmalar yapılan teknokentlerce bugüne kadar 301 patent alındı.
Kaynak: Milliyet Gazetesi