Skip to main content

Ankara Kalkınma Ajansı'ndan 2. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı

December 18, 2012

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve büyük ilgi gören Yenilikçi Ankara Proje Pazarı etkinliğinin ikincisi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katılımıyla düzenlendi.

ATO Congresium Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe Kalkınma Bakanı'nın yanı sıra Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel, Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ATO Başkanı Salih Bezci, OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Lale ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı katıldı

Etkinliğe ayrıca üniversiteler, organize sanayi bölgeleri ve teknokentlerin yöneticileri ile kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve yabancı misyonların temsilcileri de büyük ilgi gösterdi.

Etkinliğe katılan proje sahipleri kendilerini, iş fikirlerini, şirketlerini; yerli ve yabancı yatırımcılara, ATO ve ASO üyesi kurum/kuruluşlara ve katılımcı diğer yatırımcılara tanıtma imkânı buldular.

Etkinliğin açılışında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı Ajansın kuruluşundan bu yana bölgeyi analiz etmeye, paydaşlarla birlikte sorun ve öncelik alanlarına yönelik araştırmalar yapmaya ayrı bir önem verdiğini belirtti. Balcı Ankara Kalkınma Ajansı'nın, Ankara'da yer alan mobilya sektöründen, bilişim sektörüne, teknokentlerden OSB'lere, Savunma ve Havacılık Kümelenmesi'nden sağlıkta inovasyon hareketine, girişimciliğin geliştirilmesinden dış ticaret potansiyelinin arttırılmasına dek birçok konu ve alanda faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu söyledi.

Bölgede girişimciliğin geliştirilmesi çalışmalarını çok önemsediklerini belirten Balcı; "Bu alanda vermiş olduğumuz mali destek programları, girişimcilik eğitimi gibi faaliyetlerin yanı sıra girişimcilerin birbirleriyle ve ihtiyaç duydukları hedef gruplarla bir araya gelebilecekleri ortamları da geliştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Balcı Proje Pazarı ile ilgili de şunları söyledi: "İkincisini düzenlediğimiz Yenilikçi Ankara Proje Pazarının, yenilikçiliği benimsemiş genç yaşlı herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bir ortamın oluşmasına katkı sağlamasını umuyoruz. Burada sayısı 150'yi bulan projelerini sergileyen girişimcilerimiz yaptıkları/geliştirdikleri yenilikçi projelerle sadece kendilerine değil bölgemize ve Türkiye'ye de yeni bir pencere açmaktadırlar. Ayrıca, girişimcilere destek veren üniversiteler, teknokentler ve OSB'lerin yanı sıra KOSGEB, TPE, TÜBİTAK, TSE gibi kuruluşlarımız, iş adamı derneklerimiz de bugün bizimle birlikteler. Bu bakımdan yenilikçiliği ve girişimciliği önemsedikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz."

Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alâaddin Yüksel de 1. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı etkinliğinin geçen yıl yine bu tarihlerde düzenlendiğini anımsattı. Geçen yıl takriben 90 projenin sergilendiğini belirten Yüksel, "Bugün biraz daha farklı. Hem katılımcı sayısı arttı hem de katılımcıların niteliği değişti. Bugün 135 projenin katıldığı bir etkinliği birlikte gerçekleştiriyoruz" dedi.

Yüksel "Ankara'nın bölgesel girişimcilik kapasitesinin arttırılması, proje üretmenin teşvik edilmesi ve proje üretenlerle firmaları ve üniversiteleri bir araya getirecek II. Proje Pazarı'nın Ankara'ya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yüzyılda dün konuşulan ve tartışılan hiçbir şey bugün konuşulmuyor ve tartışılmıyor. Bu yüzyılda; Bilgi Tabanlı Toplum, İnsan Kaynaklarını Yönetme, Girişimciliğin Teşvik Edilmesi, Rekabet Yapılanması, Tek Pazar, Sürdürülebilir Kalkınma… gibi önemli başlıklar yer almaktadır. Tüm bu gelişmeler karşısında her şehrin ulusal ve uluslararası seviyede rekabet pozisyonlarını belirlemesi ve rekabet stratejilerini somutlaştırması gerekmektedir. Ankara dünya şehri olmada, marka şehir olmada kararlıdır ve rekabet stratejilerini ve rekabet pozisyonlarını belirlemesinde, Kalkınma Ajansı bu görevini layıkıyla yerine getirmektedir."

Ankara Kalkınma Ajansının Başkent'e çok büyük katkılar sağladığını ve bundan sonra daha da etkili çalışmalar ortaya koyacağını söyleyen Vali Yüksel, hep birlikte bu etkinliği geçen yılkinden daha başarılı kılmaya çalışmaları gerektiğini ifade ederek, Kalkınma Bakanı Yılmaz'a da Ankara Kalkınma Ajansı'nın faaliyetlerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Bakan Yılmaz: Kalkınma ajanslarımız meyve vermeye başladı

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı etkinliğinde konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 26 ilde bulunan kalkınma ajansları ile çok önemli hizmetler verdiklerini söyledi. Bakan Yılmaz, kalkınma ajansların şu an 26 bölgede 81 ili kapsayan şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Bakan Yılmaz, "Bunu bir fidan dikmeye benzetirsek, 2-3 yıl önce Anadolu'nun 4 bir tarafına bu fidanları diktik, şimdi bunların çiçeklendiğini, meyve ürettiğini görüyoruz. Bundan da çok mutluyuz. En son dikilen fidanımız olan Ankara Kalkınma Ajansı'nın da bu gibi çok önemli ve başarılı etkinliklere imza attığını görmekten de son derece mutluyuz" dedi.

Bakan Yılmaz: Ar-Ge'ye ayrılan rakamı 1.8 milyar liraya çıkarttık

Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğin girişimciliği ve yenilikçiyi destekleyen önemli bir platform olduğunu belirten Bakan Yılmaz, dünyada yaşanan ekonomik krize dikkat çekti. Türkiye'nin küresel krizi birçok ülkenin yaşadığı şartlarda yaşamadığını belirten Yılmaz, "Birçok ülkede devletler borçlu halde. Krizin getirdiği baskılar altında kamu harcamalarını önemli oranda kısıldığını görüyoruz. Özellikle yatırım alanında, AR-GE, üniversiteye yapılan harcamaların birçok ülkede kısıtlamaya gidildi. Türkiye'de ise büyümemiz devam ediyor. Borçlarımızın yurtiçi hasılaya oranı düşüyor ve düşme eğilimde. Bu sene yüzde 36'lara kadar düşmesini bekliyoruz. Avrupa yüzde 90'larda iken ABD yüzde 1001'ün üzerinde iken, Türkiye'ye de yüzde 36'ı göreceğiz bu sene inşallah" dedi.

Eğitime, sağlığa, üniversiteye ve AR-GE'ye harcama yapmaya devam ettiklerini anlatan Bakan Yılmaz, yatırım programında AR-GE'ye 10 yıl önce 114 milyon lira ayrılırken bugün bu rakamın 1.8 milyar liraya çıkarttıklarını söyledi. Yeni üniversiteler kurulduğunda kendilerine, 'Bunlar tabela üniversitesi olacak' dile eleştiride bulunulduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, "Ben görevim gereği geziyorum. En geri kalmış yörelerde bile bu üniversitelerimizin nasıl hızla ilerlediğini nasıl yükseldiklerini bizzat görüyorum. O gün o eleştiriyi yapanların bugün bu üniversiteleri görmelerini isterim" diye konuştu.

Yılmaz, yenilikçi olmak için dış dünyaya, diyaloga açık olunması gerektiğini vurguladı. Girişimciliğin önündeki en büyük engelin hata yapmaktan korkmak olduğunu ifade eden Yılmaz, "Hata yapmaktan korkmayalım. Belki hatalarımızdan daha çok şey öğreniyoruz. Sürekli denemeliyiz ancak böyle yenilik yapabiliriz. Hata yapmayı sonuç alamamayı göze alamayız. Özgüven yenilikçilik için çok önemli" dedi. Yılmaz, yenilikçiliği sadece ekonomik anlamda ele almadıklarını sosyal ve çevresel tüm boyutlarıyla el aldıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından 5 ayrı kategoride proje ödülleri verildi. En başarılı kadın tekno girişimci ödülünü Esra Canbolat, en yüksek ticari potansiyel vadeden proje ödülünü Selahattin Çelik, teknolojik üstünlük vadeden proje ödülünü Fikret Kuş, katma değeri en yüksek proje ödülünü Şadi Çağatay Öztürk, gelecek vaat eden işletme ödülünü ise Recep Çağrı Yüzbaşıoğlu aldı.

Daha sonra Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, etkinliğin düzenlendiği alanda kurulan stantları gezdi. Bakan Yılmaz, tüm stantları tek tek gezerek yetkililerden projelerle ilgili detaylı bilgi aldı. Canlı performansların da renk kattığı stant alanında özellikle Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yenilikçi projeler büyük dikkat çekti.

Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde ise "Küresel Dinamikler Işığında Girişimcilik" konulu bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü ODTÜ Teknokent'ten Ufuk Batum'un yaptığı panelin konuşmacıları ise Anadolu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Başar, Girişimcilik ve İnovasyon Platformu Başkanı Kazım Yalçınoğlu, METUTECH BAN'dan İş Meleği Haluk Safi ve ISSD'den Çağrı Yüzbaşıoğlu'ydu. Girişimcilik konusunda Türkiye'nin geçmişten bugüne kat ettiği yolun değerlendirildiği panel katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.