Özel Donanımlı Engelli Çocuk Pusetleri İçin Ön Başvurular Başladı
Ankara Kalkınma Ajansı'nın 2022 Yılı Güdümlü Proje Desteği programı kapsamında desteklenen ve SERÇEV tarafından yürütülen "Çocukların Doğru Büyümesi için Pozisyonlama ve Yaşama Katılma Gereçleri Üretimi" projesi ile üretilmekte olan özel donanımlı engelli çocuk pusetleri için ön başvurular toplanmaktadır.
Başvuru Süreci
Ön başvuru için aşağı yer alan başvuru formunun doldurup imzalanarak 29 Şubat 2024 tarihine kadar SERÇEV’e gönderilmesi gerekmektedir.
Ön başvuru formu SERÇEV’e şu kanallardan ulaştırılabilir:
E-posta ile: sercev@sercev.org.tr
Whatsapp hattı üzerinden: 0530 380 80 72
Kargo ile: Kızılırmak Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi Engelsiz Oyun Parkı içi Çankaya /Ankara 06530
Ön başvuruların toplanmasının ardından, SERÇEV tarafından başvuru sahiplerine ölçüm formları ulaştırılacaktır. Ölçüm formlarının bir hekim veya fizyoterapist tarafından doldurulup onaylanarak SERÇEV’e gönderilmesi istenecektir.
Bu sistemler akülü, elektrikli veya manuel tekerlekli sandalye değil, pozisyonlama ve taşıma sistemidir. Başvuracak kişi 4-24 yaş arasında ve en fazla 85 kg ağırlığında olmalıdır.
Başvuruların Değerlendirilmesi
Yapılan başvurular, hekimler ve fizyoterapi uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından değerlendirilecektir. Engelli çocuk pusetleri, yapılan değerlendirmeler sonucu uygun bulunan engelli çocuklara hibe olarak verilecektir.
Özel Donanımlı Engelli Çocuk Pusetleri Çocukların Gelişimini Destekleyecek
Çocukların Doğru Büyümesi için Pozisyonlama ve Yaşama Katılma Gereçleri Üretimi Projesi, engelli çocukların toplumsal hayata emniyetle ve kolaylıkla katılabilmelerini sağlayan pozisyonlama ve yaşama katılım gereçlerinin uygun fiyatlı ve erişilebilir şekilde üretimini hedeflemektedir. Engelli çocukların doğrulukla büyüyebilmesi, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim sağlayabilmesi ve aktif şekilde hayata katılabilmesi için pozisyonlama, fonksiyon artırma, mobilizasyon, transfer ve emniyet gereçlerinin kullanımına ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç nüfusumuzun önemli bir kısmını etkileyen son depremlerden sonra ampute edilen çocuklar ile daha da artmıştır.
Bu ihtiyaçlara yönelik yerli sistemler akademik girdilerden yoksun düşük sermeye yatırımlarıyla üretilmiş cihazlardan oluşmakta, sınırlı fonksiyonları ile ihtiyaca yeterli şekilde cevap verememektedirler. Araştırma ve geliştirme sistemlerini yıllar içinde oturtmuş yabancı firmalar tarafından üretilen kaliteli gereçler ise yurt dışından ithal edilebilmektedir. Dövize endeksli ithal cihazların bedeli, engelli çocukların kapsamlı ihtiyaçlarından dolayı ekonomisi zayıflamış ailelerin satın alma gücünü aşmaktadır. Bunun yanı sıra, imalatçıların kendi ülkelerindeki yaşam tarzlarına ve habitatlarına uyumlu olarak ürettikleri cihazlar, yerli tüketicinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamaktadır.
Çocukların Doğru Büyümesi için Pozisyonlama ve Yaşama Katılma Gereçleri Üretimi Projesi ile bu cihazlar Türkiye’deki mekanlara ve yaşam tarzına uyumlu olacak şekilde erişilebilir ve uygun fiyatlı olarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. Proje kapsamında üretilen özel donanımlı engelli çocuk puseti, engelli çocukların doğru pozisyonda oturmasını ve kolayca iterek taşınmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çocuklar büyüyüp gelişirken vücutlarında oluşabilecek şekil bozukluklarını önlemeye yönelik özel donanımlara sahiptir. Çocukların günlük yaşamda doğru oturtulması-doğru pozisyonlanması ile ileride gelişebilecek kas-iskelet problemleri önlenebilecektir.